Deze cake is echt verrukkelijk. En doordat je de peren vooraf kookt in wijn en kruiden hangt er direct een heerlijk aroma in je keuken…
3 mooie handperen
1 fles witte wijn
250 g suiker
4 kruidnagels
3 steranijs
2 kaneelstokjes
8 kardemompeulen
Voor de cake:
200 g zachte boter
200 g suiker
4 eieren
snufje zout
200 g zelfrijzend bakmeel
1 el gemalen kardemom
90 g witte chocolade
Schil de peren maar laat ze wel heel en het steeltje eraan. Giet de wijn in een pan met een halve liter water en voeg de suiker, kardemompeulen, kruidnagel, steranijs en kaneel toe. Breng aan de kook. Draai het vuur laag als het begint te koken en laat de peren zachtjes in de kruidensiroop pocheren, ongeveer 30 minuten.
Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen, kook intussen het kookvocht in tot de helft en laat het afkoelen.
Verwarm de oven voor op 170 graden. Klop de boter met de suiker tot room. Klop de eieren erdoor, voeg steeds pas een nieuw ei toe als het vorige is opgenomen. Zeef het bakmeel, het kardemompoeder en een klein snufje zout boven het beslag en schep het door elkaar.
Vet een cakevorm in met een beetje extra boter, bekleed de randen met bakpapier en vet die ook in. Schep een laagje beslag in de vorm, zet de peren erin en giet de rest van het beslag eroverheen. Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar en bruin – prik even met een breinaald.
Laat de cake wat afkoelen en haal hem uit de vorm. Laat hem verder afkoelen op een rooster.
Dien de cake eventueel op met de ingekookte en gezeefde siroop waarmee de plakken royaal worden besprenkeld.
Naar recept van Yvette van Boven

Geen opmerkingen:
Een reactie posten