zondag 20 maart 2016

Zelf eieren pasteuriseren


In sommige lekkere gerechten zijn rauwe eieren verwerkt. Iedereen weet wel dat het eten hiervan een risico op salmonella besmetting  met zich mee brengt. Je kunt gepasteuriseerd eiwit of eigeel kopen maar dat is in verhouding best duur. Nu ben ik eens gaan uitzoeken of het pasteuriseren van eieren mogelijk is in  mijn eigen keuken.  En ja hoor,  het is niet eens zo moeilijk. Wel heb je een goede keukenthermometer nodig. 
De truc is dat eieren stollen bij 60 graden maar dat bacteriën gedood worden bij 55 graden…


Hoe te werk:

Vul een schaal met heet water uit de kraan en laat dit afkoelen tot 57 graden. Leg hier de eieren een kwartier hierin.
Zet tegelijkertijd een pannetje warm water op het vuur  en zorg dat dit zodanig verwarmd wordt dat de temperatuur constant  57 graden blijft.
Direct na het kwartiertje voorverwarmen leg je de eieren 2 minuten in het pannetje. Zorg wel dat het water niet warmer wordt dan 57 graden!

Vervolgens kunnen de eieren bijvoorbeeld verwerkt worden in een heerlijk tiramizu of een eiwitglazuur (Icing) voor koekjes!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten